Identitet

 
Identitet

Iz statuta NK Bjelovara, Članak 6.

Klub ima zastavu, znak i boju.

  1. Zastava kluba bijele je boje, veličine 1x2 m.
  2. (odnos 1:2) na kojoj se u središtu nalazi grb Kluba
  3. Znak Kluba je malo slovo „b“ na kojem se nalazi povijesni grb Grada Bjelovara i upisana godina utemeljenja 1908.
  4. Boja Kluba je bijela
 

Dokumenti

  NK Bjelovar grb.pdf   (127.77 KB)
  NK Bjelovar grb.zip   (1.11 MB)
 

Povijest NK Bjelovar

Prvi nogometni klub u Bjelovaru osnovan je i utemeljen 10. listopada 1908. godine pod imenom „Oxford“, a igrači su uglavnom bili đaci Gimnazije i studenti okupljeni oko društva „Sokol“. Uslijed velikog interesa za ovaj „zdravi i lijepi sport“ osnivaju se u Bjelovaru još i NŠK Hrvatski sokol (1908.), NK Šparta (1908.), AFK Hrvat (1909.), NŠK Croatia (1911.), NŠK Orao (1910.), NŠK Adria i NŠK Croatia (1911.), BGŠK (1912.), i BAŠK (1914.) kada većina njih, osim BGŠK-a i Šparte, zbog neimanja igrača ili zabrane povodom Prvog svjetskog rata, prestaju djelovati. U tom razdoblju od osnivanja prvih klubova pa sve do gašenja nekih uslijed nadolazećeg rata, odigrane su, za ono vrijeme brojne utakmice iz čega se može zaključiti da je nogomet u Bjelovaru dobivao sve više pristalica među pučanstvom, obrtnicima, intelektualcima i vojnim osobama. Mnogi klubovi, osnovani u tom početnom razdoblju prestali su djelovati, a ostali su samo BGŠK i Šparta koji su i nadalje igrali nogomet usprkos ratnom vihoru. Po završetku rata ponovo se osnivaju nogometni klubovi u Bjelovaru i bližoj okolici, a upravo je BGŠK-a ili popularnije Begeška bila uzor i poticaj da brojni klubovi opstanu sve do danas.

Popularna Begeška uključila se u redovno natjecanje i predstavljala Bjelovarski nogomet u Zagrebu i okolici te počesto u inozemstvu. Niti vihor Drugog svjetskog rata nije prekinuo aktivnosti u Bjelovaru, a po završetku rata NK Bjelovar se uključuje u redovna natjecanja na razini Kotara i Općine i s više ili manje uspjeha okuplja brojne generacije igrača i trenera, pogotovo nakon 1954. godine kada je na sadašnji prostor premješteno nogometno igralište i napravljena sadašnja drvena tribina. Trajalo je to sve do kraja sedamdesetih godina minulog stoljeća kada se NK Bjelovar srozao do neprepoznatljivosti, a na poticaj gradskih otaca, klub je pristao na fuziju sa tvorničkim klubom NK Česma iz čega je nastao novi klub pod nazivom BŠK Česma i koji je pod patronatom grada Bjelovara i Drvne industrije Česma uspješno nastupao u Republičkoj ligi sve do uspostave samostalne Hrvatske samostalne Hrvatske i osnivanje Hrvatske nogometne lige. Već u prvoj sezoni NK Bjelovar, kojemu je vraćeno staro ime, uspijeva se kroz kvalifikacije plasirati u Drugu nogometnu ligu i to je sve do danas zlatno razdoblje bjelovarskog nogometa. Učestalim promjenama sustava natjecanja NK Bjelovar je uspješno kormilario kroz rascjepkane Druge lige, ispadao u nižu ligu da bi uz pomoć jedne sjajne generacije 2003./04. ponovo postao drugoligaš. Nažalost, na svoj stoti rođendan, 2008. godine, klub ponovo ispada u 3. HNL – sjever, a stalni pokušaji da se vrati na nekadašnje pozicije nisu uspjeli.

Ipak, klub je bio dom brojnim generacijama igrača, trenera pa i 9 nogometnih djelatnika, ali i lansirna rampa za uzlete pojedinaca u veće klubove. Tako se zna da je iz Bjelovara u zagrebački Dinamo prešao Mirko Braun i odigrao oko 500 utakmica za plave, a još je poznatiji Ognjen Vukojević – Ogi koji je kao izlazni junior te mlađi senior čudesnim igrama u bijelom dresu trasirao put do prvoligaškog Slaven Belupa, belgijskog Liersea, zagrebačkog i kijevskog Dinama, a skupio je u Vatrenima preko 50 reprezentativnih nastupa. Osim njih, niz igrača je nakon Bjelovara igrao za prvoligaške klubove kao što su braća Bošnjak, Mrzlečki, Lončarević, Ljubobratović, Nosek, Lalić i drugi. Kroz klub su prošli i brojni igrači i treneri izvan Bjelovara i ostavili duboki trag, a najveći ipak brojne domaće generacije i treneri koji su nesebično davali pečat klubu i uspješno ga predstavljali na domaćim utakmicama i izvan Bjelovara.

 

Treneri - posebna priča

U bogatoj, više od 110 godina dugoj povijesti NK Bjelovara stožerno mjesto zauzimaju tisuće igrača i deseci manje ili više uspješnih generacija, ali nezaobilazan i važan segment cijele priče zauzimaju treneri koji su ih usmjeravali i vodili do pobjeda ili poraza. Starije generacije sjećaju se suptilnih rješenja Miće Stilinovića, lucidnosti i taktičnosti Juke Kranjčevića ili umjerenosti Zvonka Njavre te studioznosti Mirka Bazića i Franje Domića. Nezaobilazna je profinjenost bila kod Marijana Lukića, a robusnost i čvrstina kod Ante Rajkovića, Bundović je kiptio od znanja, ali i sam za sebe je odabrao uglavnom pogrešnu taktiku.

Većina njih igrala je aktivno nogomet u klubu, a neki su poput Slavka Prišćana, vrsnog znalca, a pogotovo taktičara, ne samo igrali već i bili na poziciji sportskog direktora i stalno na dispoziciji i mogu se pohvaliti da su uvodili klub iz treće lige u drugu hrvatsku ligu. Teško ih je sve i pobrojati jer su neke, posebice unazad desetak sezona, predsjednici i predsjednice mijenjali kao čarape ili štikle, ali bez obzira na sve njihove mane i vrline, oni su bili nezaobilazni dio svih uspjeha i neuspjeha tijekom bogate nogometne povijesti NK Bjelovara.

U tih više od 110 godina smjestio se bezbroj tuga i žalosti, pobjeda i poraza, golova i čudesnih akcija, a ono što je najvažnije, tu nema kraja jer bjelovarska nogometna rijeka teče i dalje. NK Bjelovar teži ka jedinstvenom cilju, a to je elitni drugoligaški razred, za što ima podlogu u iznimno uspješnoj Nogometnoj školi. Sa skorašnjom izgradnjom novog Gradskog stadiona posložit će se i uvjeti za uspjeh.

Milan Starčić

 

Organizacija

IZVRŠNI ODBOR (7 članova):

Organizacija

MARKO ĆURIĆ
Predsjednik kluba

Organizacija

IVAN ŠEPOVAL
Dopredsjednik kluba

Organizacija

STIPE BERIĆ
Član IO

Organizacija

ANTON MATIĆ
Član IO

Organizacija

DAVOR NJEGOVAC
Član IO

Organizacija

RUŽICA SABLJO
Član IO

Organizacija

VEDRAN VUJČIĆ
Član IO

NADZORNI ODBOR (3 člana):

Organizacija

ŽELJKO PARANOS
Član NO

Organizacija

ANTE PRANJIĆ
Član NO

Organizacija

ANTE TOPALOVIĆ
Član NO

TAJNIK KLUBA:

Organizacija

ŽELJKO PAVLOVIĆ
Tajnik kluba